Historiek

Oude "Zeemeermin" wordt piepjonge "Druppelteen"

Concept

De doelstelling van de projectvereniging beoogt de bevordering van de zwempraktijk door zoveel mogelijk mensen zo regelmatig mogelijk de zwemsport te laten beoefenen.

Bedoeling is te zorgen voor kwaliteitsvolle omstandigheden op een rationele en economisch verantwoorde manier. Recreatieve elementen zoals glijbanen en bijhorende werden niet voorzien omdat subtropische waterpret buiten de doelstellingen valt. Dergelijke spelelementen zouden het zwembad overvol maken en storend werken voor recreatieve zwemmers en jonge gezinnen.

Enkele muren en de betonnen kuip zijn de enige overblijfselen van het oude zwembad. Het nieuwe zwembad werd gebouwd binnen de bestaande structuur en hierbij werden belangrijke uitgangspunten gehanteerd. Conform aan normen en wetgeving van veiligheid en hygiëne wilde de gemeentelijke overheid een functionele, kwalitatieve en duurzame zwemaccommodatie realiseren op milieu -en energievriendelijke basis. Er werd bij de realisatie van dit concept een zo hoog mogelijke kostendekkingsgraad van de exploitatie nagestreefd en een doelgericht beheer moet ten goede komen aan families, recreanten, scholen en watergebonden sportverenigingen.


Vormgeving

De voorgevel is opgetrokken in witte en roze splitblokken. De ramen en deuren zijn uitgevoerd in donkerrode gemoffelde alu-profielen met thermische onderbreking en zijn voorzien van dubbele beglazing. De cirkelvormige ramen geven de voorgevel een eigentijds uitzicht en zorgen voor een booteffect.

Speciale aandacht werd besteed aan de vormgeving van het interieur. Het spel van golvende muren en kleurrijke tegels zorgt voor een uiterst speels en gezellig effect in de zwembadhal.

De aantrekkelijke omgeving en de kleinschaligheid vormen een belangrijke troef.


Accommodatie

Inkomhal

In het midden bevindt zich een automatische ingangsdeur. Die geeft een betere controle op de binnenkomende bezoekers. De inkomhal werd volledig aangepast zodat ook rolstoelpatiënten gebruik kunnen maken van de cafetaria op de eerste verdieping via een lift. Ook werd het voetpad ter hoogte van de ingangsdeur in helling gelegd.

Centraal vindt men de onthaalbalie met kassa. Uitgangspunt is dat de zwembadkassa tijdens specifieke openingsuren toegankelijk is om het zwempubliek de gelegenheid te geven toegangsbewijzen en abonnementen aan te kopen. De toegang van de bezoekers en het personeel is efficiënt en gebruiksvriendelijk gemaakt door middel van een elektronisch gestuurd systeem.

Kassabeheer

Het beheer gebeurt volledig computergestuurd. Een specifiek toegangscontrolesysteem geeft meer sturing en selectiemogelijkheden en levert een aanzienlijke personeelsbesparing op. De modemverbinding garandeert een snelle interventie en de pc is het hart van de configuratie. Hiermee wordt de volledige toegangsinstallatie beheerd.

In het softwarepakket zit bovendien een kassaprogramma voor registratie van verkoop, statistieken en kassa-saldo. Ook een facturatieprogramma en een computerpakket voor abonnementenbeheer zorgen voor een efficiënte werking.

De controle bestaat uit een elektronisch gestuurd systeem met magneetkaart. Na betaling ontvangt men aan de kassa een entreekaart met streepjescode. De toegangsdeur voor individuele zwemmers bestaat uit een dubbel draaikruis. Aan de ingang is een kaartlezer voorzien en aan de uitgang een intelligent kaartlezer-slikkermechanisme. De respectievelijke lezers ontleden de gegevens op de magneetkaart waardoor de bezoeker al dan niet toegelaten wordt tot het zwembad.

Aan het draaikruis steekt de zwemmer de kaart in de lezer om toegang te krijgen tot de kleedaccommodatie. Bij de uitgang wordt een vervallen kaart automatisch ingehouden. De zwembadbezoeker heeft dus enkel een geldige magneetkaart nodig om zich toegang tot het zwembad te verschaffen. Scholen krijgen toegang via de "groepsdeur" die is uitgerust met een elektronisch slot en toegangslezer. De leerkracht zal zich eerst aan de lezer aanmelden en het aantal aanwezigen op een klavier meedelen. Dit heeft automatisch de uitgifte van een factuur tot gevolg. Daarna gaat de groepsdeur open en kunnen de leerlingen binnen. Rolstoelpatiënten kunnen eveneens van deze deur gebruik maken.

De verkoop van toegangskaarten en abonnementen gebeurt via de computer. Zo kan bijvoorbeeld op elk ogenblik de stand van de kassa worden opgevraagd. Ook het aantal aanwezige zwemmers in de kleedkamers of in de zwembadhal kan op elk willekeurig moment worden nagekeken. Dankzij dit systeem is er een automatische ingangsstop wanneer het bad volzet is. Hierdoor is de veiligheid van de bezoekers verzekerd en is er ook steeds voldoende ruimte om te zwemmen.

Kleedkamers

De inkomhal verleent toegang tot de vestiaireruimte die volledig werd hertekend. In de ruimte van de wisselcabines duidt een vloer in verschillende kleuren het onderscheid aan tussen het natte en het droge gedeelte.

De omkleedaccommodatie met een capaciteit van 38 wisselcabines is ingedeeld in drie groepskleedkamers, individuele kleedhokjes en twee familiecabines. Ook voor gehandicapten werden de noodzakelijke voorzieningen getroffen. Alle cabines worden centraal ondersteund door in de vloer verankerde voeten, wat het onderhoud vergemakkelijkt. Binnenin is de nodige infrasctructuur voorzien voor het opbergen van de kleding. In de bodem van de kastjes zijn ronde gaten aangebracht om de verluchting maximaal te laten gebeuren.

De zwemmer kan zijn magneetkaart gebruiken in het slot van de zwembadkastjes. In totaal zijn er 123 kastjes voorhanden. Alle sloten worden geopend met een polsbandje. De nodige armbandjes in nylon hebben een nummer dat overeenstemt met het kastnummer.

Speciale afsluitpanelen geven de scheiding tussen de geschoeide en ongeschoeide zone in de kleedruimte aan. Vanuit de kleedkamers krijgt de bezoeker toegang tot de zwembadhal via een doorwaadbak.

Doucheruimte

De douchekoppen worden automatisch en periodiek, tijdens de nachtelijke uren, gespoeld met water van ongeveer 65 °C, dit om legionellabesmetting te voorkomen.

EHBO-UNIT

Aangrenzend aan de zwembadhal en ook onmiddellijk bereikbaar vanuit de inkomhal vindt men een apart en volledig uitgerust EHBO-lokaal. Een pneum-pak en onderzoekstafel zijn in deze ruimte voorhanden. Men kan er gebruik maken van een telefoontoestel met directe buitenlijn voor het oproepen van de hulpdiensten. Personen die zich plots onwel voelen of gekwetsten kunnen er opgevangen worden en, indien nodig, op een efficiënte manier weggebracht worden.

Personeelslokalen

Een trap in gewapend beton met antislip-profiel geeft rechtstreeks toegang tot het administratieve gedeelte met vergaderlokaal en kantoor van de zwembadbeheerder. Onder deze trap is de nieuwe waterteller geplaatst.

Verbruiksruimte

Op de bovenverdieping bevindt zich de stemmige cafetaria. De toog kreeg een andere plaats, tegen de voorgevel, waardoor de cafetaria "opent" naar de zwembadhal en geeft uitzicht op het sportbad en het instructiebad.

De trap naar de cafetaria is aangepast aan de Vlarem-norm en is versmald zodat er een vrije doorgang ontstaat naar het gasmeterlokaal. De opids kunnen dus gebeuren zonder dat men het zwembad of de kantoren nog hoeft te betreden. Op de traptreden werden antislip-profielen gelegd om een maximale veiligheid te verzekeren.

Zwembadhal

De wandbetegeling van de zwembadhal werd volledig vernieuwd en op de vereiste hoogte van 3m aangebracht. Ook de kadevloer is volledig vernieuwd met antisliptegels. Een aparte afvoergoot belet dat het poetswater vermengd wordt met het zwembadwater en voert het poetswater rechtstreeks naar de riolering.

Het dak van de zwembadhal is uitgevoerd in geïsoleerde panelen die rusten op gelamineerde houten spanten. In de zwembadhal bevinden zich de nodige aftapkranen voor het onderhoud van de kaden en wanden. Eveneens zijn er brandhaspels en nooddeuren geplaatst.

Aan een aparte reddersbalie kan de apparatuur van het recreatieve programma, de onderwaterverlichting, de doorstroming van de voetwaadbakken en de geluidsinstallatie bediend worden.

De zwembadhal bestaat uit twee verschillende baden: een 25-meterbad en een instructiebad. Omdat ze een verschillende watertemperatuur hebben, wordt er voor beide baden een aparte filterinstallatie voorzien.

Het sportbad

Het 25-meterbad werd vooral met competitieve doeleinden ingericht. Ook de liefhebbers van het baantjes trekken werden hier niet vergeten.

Het bad met 6 banen met een diepteverloop van 1,20 m naar 3,05 m werd uitgerust met doorstroming via de bodem en volledige afvoer via de overloopgoten. De kuip kreeg een volledig nieuwe betegeling conform de Vlarem-eisen en werd eveneens voorzien van een sfeervolle onderwaterverlichting.

Het instructiebad

Het nieuwe zwembad voor de allerkleinsten kreeg een ludieke sfeer mee door kleine speelobjecten en zachte spuitelementen. Van het ondiepe kinderzwembad is de bodem volledig vlak en zeer kleurrijk. De mooi gekleurde en waterspuitende boa tegen de zijwand en de kleine fonteintjes ronden dit geheel af in sierlijke waterbogen.

Net zoals het grote bad ligt dit kleine instructiebad in het directe zicht van de cafetaria.


volgende »

« vorige

© 2003-2021 Zwembad De Druppelteen. Alle rechten voorbehouden.